2009. február 28., szombat

TEAFILTER TARTÓ DOBOZ

......díszítése volt a mai foglalkozáson.

Sajnos páran lebetegedtek (jobbulást kívánok nekik!) de akik eljöttek, szorgalmasan és ügyesen dolgoztak.
A doboznak kivehető az üvegteteje. Kivettük és úgy díszítettük mint az üvegtányért. Szalvétáztuk, árnyaltuk festéssel.
Két-három kis mintát a fa dobozra is tettünk.
Első lépésként a körbetépett mintákat ragasztottuk fel, majd az üveget félretettük száradni.




Jöhetett a pasztelkréta használata.....

Elsőként a sárga színt használtuk. Ezzel alapoztunk. A kréta oldalával (nem erősen nyomva!) csíkokat húztunk a fára, majd jól kicsavart vizes szivaccsal egybemostuk.
Ez gyorsan elkészül.



Ezután jöhetett az árnyalás. Használtunk narancssárgát, zöldet és barnát. A sötétekből jóval kevesebbet kell felvinni, mert a nedves szivacs egykettőre besötétíti a világos színeket vele. Hozzáteszem nincs veszve akkor sem semmi, kicsit sötétebb lesz, de újból sárgát belehúzva, árnyalhatunk tovább. Ha eleve a sötétebb tónust válasszuk, akkor a szélekre, élekre tanácsos a világosabb színekkel újra rámenni.
Az árnyalásnál vigyázni kell arra, hogy a húzott kréta csíkot ne simítsuk többször át, mert így visszatöröljük.
Hamar szárad és természetesen világosodik. Mikor száraz lekenjük egy vékony réteg lakkal, ami fixálja és egyben élénkíti a színeket.Vékonyan és itt sem sokszor áthúzva dolgozunk.
Belül nem festettük, csak a rekeszek élét húztuk át sötétebb árnyalatra a szivaccsal. A kis szalvéta minták körül ujjal is besegítettünk.:-)




Mire befejeztük, megszáradt az üveg, lehetett festeni. Itt is három színnel dolgoztunk. (fehér, homok és zöld)
A minta alá került a világos és abból kiindulva a sötétebb színek.






Ha véletlenül hamarabb száradt a széle (kérgesedett) akkor ott szépen az ujjunkkal belemaszatoltunk, hogy szép átmenetes legyen a színezés. Ezt úgy csináltuk, hogy szembe fordítottuk és néztük felülről, hogy alul mit csinál az ujjunk.:-)

Mikor ez is megszáradt, visszatettük a doboz fedelébe. Nem mindig sikerült elsőre a helyes irányt eltalálni, de végül összejött és igazán szép munkák készültek.














Nincs más dolog, mint teával telerakni.:-)

2009. február 14., szombat

Jön: TEAFILTER TARTÓ DOBOZ díszítése


Február 28-án lesz a következő foglalkozás. Üvegtetős teafilter tartó dobozt díszítünk.
(Átlátszó üveg szalvétázása és festése,valamint a fa doboz színezése krétázással.)
A fogl. díja: 2.800,-Ft.

PORCELÁNFESTÉS



Lezajlott ez a foglalkozás is. Újdonsága az volt,hogy ez már nem az üzlethelyiségben volt,hanem a lassan elkészülő pince műhelyben. Még egy picit mostoha körülmények és száradó falak vettek körül minket, de végül ez mit sem rontott a jó hangulaton szerencsére.:-)

Örömmel látták, hogy futkosok föl-le a lépcsőn és kuncogva jegyezték meg, hogy na most aztán biztos le fogok fogyni. Hmmm.....majd meglátjuk.:-)

A legtöbb idő megint mivel is ment el? Hát persze, hogy a tervezéssel. Mert itt nagy alkotói szabadság van ám kérem! A minta ötletadó, de igazából mindenki maga dönthette el, hogy milyen alapszínt és milyen mintát fest a porcelán tányérra és müzlis tálkára.

Sikerült.

Öntapadós tapétára rajzoltuk a mintát,majd kivágtuk és ráragasztottuk a zsírtalanított porcelán edényekre.


A felragasztás után szivacs ecsettel festettük az edényeket. Apró finom nyomogatással szépen befedtük az egészet. Két színt használt mindenki, azokat kevertük (csak márványosra!) össze.
Vil.kéket sötét kékkel, pisztácia zöldet vil.zölddel, sárgát pirossal, rózsaszínt ciklámennel, zöldet feketével pl. Marabu kerámia festéket (450,-Ft) használtunk. Ezt száradás után 170 C° fokos sütőben 25-30 percig kell égetni.





Egy kevéske száradási idő után tű segítségével leválasztottuk a ráragasztott tapétát. Nem jó megvárni a teljes száradást, mert előfordulhat, hogy a festéket is felránja.
Kicsit maszatolósabb,de fülpiszkával (jelen esetben hurkapálca darabkának a végére tekert vizes papírtörlővel) könnyen javítható.

Az így láthatóvá váló fehér felületeket a választott színekkel kitöltöttük. Majd jöhetett vékony ecsettel való kontúrozás feketével. Ezzel ki lehet az apró hiányosságokat javítani.














Gratulálok a szép munkákhoz és köszönöm türelmeteket az átmeneti nehézségek (építkezés) miatt!:-)

2009. február 5., csütörtök

Jön: a porcelánfestés


Jövő héten csináljuk a Valentin napi tálka és kistányér festését. Az én mintám csak egy minta, mivel sokan nincsenek oda a szívecskés mintákért, (mondjuk én se nagyon) ezért meglátjuk ki milyen mintával rukkol majd elő.:-) A színek szintén saját ízlés alapján fognak készülni.

Üveglámpa díszítése, vegyes technikával


Késtem pár napot a képekkel, mert viaskodtunk az influenza meg én. Hallottam ugyan, hogy mely korosztályok a veszélyeztetettek, de úgy gondoltam nem vagyok én már gyerek. Azt viszont elfelejtettem, hogy a "másik" csoportba már épp beleillek.....:-)
Remélem minél kevesebben gazdagodnak ezzel az élménnyel, mert igazán lehengerlő!

Ennyit erről és akkor a beszámoló a foglalkozásról..................


Sok jó ember kis helyen is elfér alapon, dolgozgattunk szombaton. Aránylag gyorsan kitalálta mindenki, hogy milyen színre fessen, így elkezdődhetett a munka.
A színben passzoló két árnyalatú rizspapírt tépkedve, egyenként egymásra "foltozva" feltettük decoupage ragasztóval. Ügyelve arra, hogy egyenes részek csak a szélre kerüljenek, mert szebb ha tépett a folt széle. (230,-Ft/ív , feleket használtunk)





Majd kis szárítás után a sablont a lámpa belsejébe pici rag.szalaggal odafogattuk és először ceruzával (azt könnyebb javítani és a kontúrnál mert nem tud elcsúszni mint a sablon esetleg)
rárajzoltuk az üvegre.




Jöhetett a bronz Marabu kontúr (790,-Ft). (ha az üveg csőrét oldalvásan ráhelyezzük az üvegre és úgy húzzuk a vonalat, akkor nem lesz olyan recegős)



Ezt is szárítottuk kicsit, majd jött a Marabu oldószeres üvegfestéke a választott színnel. Szépen terül, nem kell sokat felvinni belőle, mert akkor megfolyik és foltos lesz. (420,-Ft/üveg)





Végül egy vékony lakk réteg a rizspapírra (csak ha megszáradt!) és jöhetett az összeszerelés, majd a PRÓBA.:-)











Jók lettek na! Szokás szerint.:-) Nem nehéz a munka ügyes társasággal.