2009. január 25., vasárnap

VELENCEI MASZK

............készítése.



Előljáróban egy kis érdekesség:


"
A maszkok viselete nagyon messzire nyúlik vissza, hiszen még az ősember is magára öltötte az elejtett vad bőrét, hogy így szerezze meg az állat erejét és hatalmát. A későbbiekben nem csak ezért öltötték magukra az emberek az álarcokat, hanem azért is, hogy jelezzék, egy ügyet képviselnek, vagy azért, hogy kitűnjenek a tömegből. A maszkviselés célja tehát a félelemkeltés, névtelenség, rossz szellemek elűzése, jó szellemek meghívása, a magasabb rendűvel való azonosulás, betegség, éhínség elűzése, illetve manapság egyszerűen csak a szórakozás. A tradicionális velencei maszkok az olasz színjátszás figuráit mintázzák. A commedia dell'arte a gesztusok színjátéka volt és szereplői igen kifejező figurák. Ezekből fejlődött ki később Pierrot alakja, Harlekin és Columbina is. Az egyik legrégebbi és ma is az egyik legkedveltebb velencei maszk a pestisdoktor álarca. Először az 1630. évi rettenetes velencei pestis idején említi egy bizonyos Lancetta nevű patikus, hogy néhány orvos "különös viseletben" járja a pestises utcákat, hatalmas csőrszerű álarcot viselnek, a fejük búbjáig beöltöztek, kesztyűs kezükben hosszú pálca. Viselője el akarta kerülni a fertőzést, a csőrbe még gyógyfüveket is tömött.

Maszkok a tradicionális olasz színjátszás figuráiról:

Pantalone - zsugori velencei kalmár sántító ükapja, csúnya, öreg arc, testhez simuló vörös kabát, hegyes orrú velencei-török cipő, fekete bársonyköpeny Dottore - bolognai áltudós, aki nem is orvos Arlecchino - ostoba és lusta Colombine - Arlecchino szerelme Brighella - okos szolga alaptípusa, parasztlegény, fekete vagy sötétzöld maszk, kecskeszakáll, hatalmas bajusz Capitano - hetvenkedő katona, spanyol körgallér, tollas-díszes hadiöltözet, hosszú, kétélű kard Bauta - háromszögű velencei kalap, fekete selyem vállkendő, csipkezsabó, fekete bársonyköpeny, térdnadrág, csatos cipő Arany szín - hűség és őszinteség Fekete szín - kegyetlenség Fehér szín - közönséges jellem Hajlott orr - szemtelenség Ráncos arc - öregség Nagyívű szemöldök - gőg, hencegés "

(Mi Világunk Online)


A foglalkozáson azért mi szabadon kezeltük a maszk festését és ki-ki saját elképzelése szerint díszítette a gipszből öntött maszkot.
Először eldöntöttük, hogy ki milyen színnel szeretné a mintákat csinálni, mert azzal a színnel készült az alapozás a repesztés előtt.
Hát nem volt egyszerű, eltartott egy kis ideig.:-) De végül csak beindult a munka.
Az alapozó festés (hobbi festéket használtunk) száradása után felkentük a köztes (Pentart) repesztőt, majd míg az száradt volt idő egy kis minta tervezésre papíron ceruzával.



Persze ez nem jelentette azt, hogy utána ugyanez és ugyanígy kerül a minta a formára, mivel ha valahol nem sikerült "tökéletesre" a repesztés :-) ott nem ártott módosítani a minta ívén például.



Zsófi szalvétázással kombinálta a festést, ami aztán ez egész kellemes végeredményt hozott.


A színek, a minta, a vászon háttérszíne, egyéb díszítés, mindenkinek sajátja. Segítséget itt is csak technikai vonalon adtam.
Úgy gondolom a fotók önmagukért beszélnek.:-) Itt-ott még látszik a ragasztó (Pentart kavicsragasztó), de az átlátszóvá fog száradni.

Szép munka volt, gratulálok!






Kriszti (12 éves) készülő munkája... A végeredményt olyannyira megcsodáltuk, hogy elfelejtettem lefotózni. Bocsi Kriszti!!
(kék szalvéta volt az oldalkendő és sötétkék a vászon háttér)



....no és a többiek:









Számomra külön öröm, hogy megint mint mindig, nem készült két egyforma munka.:-)


Jövő héten az asztali lámpa festés lesz szombaton. Várok mindenkit szeretettel!

Nincsenek megjegyzések: