2009. február 14., szombat

PORCELÁNFESTÉS



Lezajlott ez a foglalkozás is. Újdonsága az volt,hogy ez már nem az üzlethelyiségben volt,hanem a lassan elkészülő pince műhelyben. Még egy picit mostoha körülmények és száradó falak vettek körül minket, de végül ez mit sem rontott a jó hangulaton szerencsére.:-)

Örömmel látták, hogy futkosok föl-le a lépcsőn és kuncogva jegyezték meg, hogy na most aztán biztos le fogok fogyni. Hmmm.....majd meglátjuk.:-)

A legtöbb idő megint mivel is ment el? Hát persze, hogy a tervezéssel. Mert itt nagy alkotói szabadság van ám kérem! A minta ötletadó, de igazából mindenki maga dönthette el, hogy milyen alapszínt és milyen mintát fest a porcelán tányérra és müzlis tálkára.

Sikerült.

Öntapadós tapétára rajzoltuk a mintát,majd kivágtuk és ráragasztottuk a zsírtalanított porcelán edényekre.


A felragasztás után szivacs ecsettel festettük az edényeket. Apró finom nyomogatással szépen befedtük az egészet. Két színt használt mindenki, azokat kevertük (csak márványosra!) össze.
Vil.kéket sötét kékkel, pisztácia zöldet vil.zölddel, sárgát pirossal, rózsaszínt ciklámennel, zöldet feketével pl. Marabu kerámia festéket (450,-Ft) használtunk. Ezt száradás után 170 C° fokos sütőben 25-30 percig kell égetni.





Egy kevéske száradási idő után tű segítségével leválasztottuk a ráragasztott tapétát. Nem jó megvárni a teljes száradást, mert előfordulhat, hogy a festéket is felránja.
Kicsit maszatolósabb,de fülpiszkával (jelen esetben hurkapálca darabkának a végére tekert vizes papírtörlővel) könnyen javítható.

Az így láthatóvá váló fehér felületeket a választott színekkel kitöltöttük. Majd jöhetett vékony ecsettel való kontúrozás feketével. Ezzel ki lehet az apró hiányosságokat javítani.














Gratulálok a szép munkákhoz és köszönöm türelmeteket az átmeneti nehézségek (építkezés) miatt!:-)

Nincsenek megjegyzések: