2008. július 28., hétfő

A szalvétázásról röviden és egyszerűen



Sokan, sokfele írtak már a szalvétatechnikáról, azaz a decoupage technikáról. Én most annyit és úgy mondanék el róla, ahogy az üzletben is szoktam.

Tehát:

a leglényegesebb dolog, hogy a szalvétának csak és kizárólag a legfelső SZÍNES rétegét használjuk. A két alsó fehér jó lesz az ecset törléséhez.


Aki még kezdő, annak azt szoktam ajánlani, hogy először egy fa lapra próbálja ki a szalvétázást. A kiválasztott mintát én többnyire nem ollóval vágom ki, hanem szépen körbe kitépkedem. Még mielőtt levenném az alsó két fehér réteget.


Ezután válasszuk le a két hásó réteget. Nem ajánlatos megnyálazott( a megszokott dolog) ujjal csinálni, mert csak megnehezítjük a dolgunkat!:-) Inkább körömmel érdemes picit megkaparászni az élénél.



Ecsetet durvább szőrűt (sörte) szoktam használni, mert a ragasztó a finom ecsettel nehezebben vihető fel. A második lényeges lépés következik, vagyis a ragasztó felkenése a fa alapra. Nem mindegy mennyit kenünk fel, mert ha sokat, akkor a szalvéta könnyen elszakadhat mikor simogatjuk, simítjuk.
Ez a sok:




Ez a mennyiség elég:


Vagyis az a jó, ha mindenhol tapad a felület. Utána óvatosan ráhelyezzük a szalvétát, majd száraz kézzel, ujjal, tenyéréllel lenyomkodjuk,( nem simogatjuk, húzogatjuk!) a gyűrődéseket és a kis "buborékokat" ami a szalvéta szélén látható. Ez a munkafolyamat ami talán a "legbonyolultabb" az egészben. Ezt buzdításképp mondom.:-) Nem kell félni, lehet erősen nyomkodni, ha nem kentünk sok ragasztót!

Mikor azt látjuk, hogy már mindenhol szép sima, akkor jöhet a következő ragasztó réteg. Itt már nem kell annyira vigyázni a mennyiségre. Ha sokat kenünk, akkor annyi történik, hogy lassabban fog megszáradni.

Ha akkora fa lapot használtunk (16,5 x 16,5) mint a szalvéta, akkor nincs is más dolgunk, mint annyi, hogy megvárjuk a száradást és készen vagyunk.
Azért akkor sem árt, ha a lap éleit befestjük, mert szebb lesz!

Ha nagyobb lapot használtunk mint a szalvéta, pl.: 21 x 21-est akkor egyéni ízlés szerint fessük be a széleket.
A leggyorsabb és legegyszerűbb, ha fogunk egy sima mosogató szivacsot, levágunk belőle egy darabkát majd azzal festünk.
Olyan festéket használjuk ami harmonizál a szalvétánk színeivel!
Több színt is lehet használni nyugodtan. Ha a sima felét használjuk a szivacsnak akkor majdnem úgy működik mint egy széles ecset, ám ha megfordítjuk és a dörzsis felét kenjük be festékkel, akkor az karmolás szerű csíkokat húz.
Ha éppenhogy érintjük a szivacsot a fához, akkör "ködös" minta jön létre.




Érdemes először papíron próbálgatni.:-)

A festésről részletesen majd még írok.







Nincsenek megjegyzések: