2008. július 15., kedd

Tegola

Egy kis érdekesség a tegolázásról annak, aki erről még nem olvasott:


Ami a tegola (vagy ciaramira, magyarul tetőcserép),
dekorálását illeti, a szicíliai Iblei hegyeket (Monti Iblei) körülvevő falvakban született meg elsőként, különösen Ragusa és Siracusa vidékén. (Monti Iblei: dombok láncolata, amely Szicília dél-keleti részén található, és Siracusa, Ragusa és Catania tartományok között helyezkedik el.) A ciaramira megfestése, dekorálása tipikusan szicíliai kézművesség. A régi tegola-ra olyan házak homlokzatát és balkonjait reprodukálták, jelenítették meg, amelyek a történelmi városnegyedben találhatóak, és idővel ez a fajta kézművesség egész Szicíliában elterjedt és tipikus szicíliai kézművességgé vált.

A tegola dekorálásának szenvedélye együtt született meg a ciaramira-kkal, amelyek a parasztok által kézzel elkészített terracotta tegola-k (tetőcserepek) voltak. A parasztok házaik tetejét igyekeztek az időjárási viszonyoknak megfelelővé és jól ellenállóvá tenni, és az agyagot a karakterisztikus domború formára alakították a célból, hogy az eső a tetőről a falakon kívülre folyjon le.

A tegola dekorálásának igénye a szegény, de büszke szicíliaiak családi tűzhely iránti szeretetével együtt született meg, akik igyekeztek kidíszíteni azt a keveset, amit lehetett. Hamarosan azonban a gazdag nemesek is ilyen díszített tegola-val kívánták dekorálni palotáikat és azok a kézművesek, akik a ciaramira agyagcserepekre ilyen jellegű „festményeket” készítettek, keresettekké váltak, alkotásaik pedig igen értékessé. Az Iblei hegyekben, főleg Cassaro, Ferla, Buccheri és Palazzolo kis falvakban , a diszített ciaramira készítése állandóvá vált.

(a gyüjtésért és fordításért köszönet barátnőmnek Benke Ildikónak!)


Egyenlőre még én is csak próbálgatom,

hisz a hozzávalók, ha minden igaz most már pár napon belül kaphatóak lesznek nálam is. A fehér tegola, a levegőn száradó gyurma, kagylók, homok, izlandi moha stb.
Természetesen a "házas" rizspapírokkal együtt. Mert úgy az igazi, ha minden együtt van.:-) Igazából már csak a tegola hiányzik. De az nagyon. Kérdezősködök én is minden nap, hogy "ott vagyunk már?" A részletekkel majd akkor jövök, ha tényleg minden együtt van. Addig a boltban is csak ki van téve és ha kérdezik mi is ez, akkor annyit mondok, hogy tegola ami nemsokára lesz és ilyen klasszul lehet majd vele játszani.

Tehát, nemsokára részletezni fogom, hogy én hogyan is készítgettem.....

Ilyen lett:


Nincsenek megjegyzések: