2008. november 8., szombat

Decoupage textilre (karácsonyi díszpárna)









Lezajlott a foglalkozás. Díszpárnát készítettünk karácsonyra. A szalvéta egyforma volt, ám a készítés módja, a minták kialakítása egyéni. Én megcsinálom a "magamét" ám mindig elmondom, hogy nem azért vagyunk együtt, hogy ezt lemásolják, hanem azért, hogy a segítségemmel ezt a technikát kipróbálják, megismerjék.

Aztán, hogy ők milyen párnát néznének a nappaliban szívesen karácsonykor, az már rajtuk múlik.

Első lépésként körbetéptük a mintát, hogy ne úgy nézzen ki a párna, mintha egy képeslap került volna rá. Már itt kialakultak a különbözőségek. Ugyanúgy mint az őszi képnél, ahányan voltunk, annyiféle párna készült. A minta nagysága változó , sőt volt aki több apró mintát is rátett a párnára.






Ezután jött a nehezebb rész, a ragasztás. Miután mindenki leválasztotta a szalvéta 2 db fehér lapját, nylon zacskót simítottunk a párnák belsejébe, hogy ne ragadjon össze a párna alsó és felső része munka közben.
Bekentük a párna közepén egy kis foltot Pentart textil decoupage ragasztóval, hogy a minta ne mozduljon el, majd körkörösen csigavonalszerűen haladva (de mindig kifele a széle felé húzogatva!) simítottuk a ragasztós ecsettel (fontos, hogy mindig ragasztós legyen az ecset!) a mintát a textilre. A szalvéta nyúlik, könnyen szakad és gyűrödik. Ezért mondtam, hogy ez volt a neheze.
Szépen nem kapkodva, kezünkkel kiegyengetve haladtunk. Mindenki ügyesen csinálta.
Ha ilyen nagy mintánál egyből kimegyünk a széléig az első vonal mentén, akkor szinte képtelenség egyenesen feltenni a szalvétát. Ha előbb ragasszuk le a szélét, mint a belsejét, akkor légbuborékok keletkeznek, amik már nem tudnak távozni, ha a széle le van ragadva.

Sikerült.:-)
Holnap majd mindenki átvasalja (fixálja) a ragasztott területet, hogy mosható legyen a huzat.




Miután elkészültünk a ragasztással
, kivettük a nylont a párna belsejéből, hogy nehogy most meg az ragadjon bele.:-)
(Egyszer nekem beleragadt az alufólia.....nos kb. ahhoz hasonlított mikor a csoki megolvad a napon és újrafagyasztás után próbáljuk levenni róla a "sztaniolt".)



A biztonság kedvéért azért beletettük a közepébe a rag.dobozkát. Közben egy papíron tervezgetni kezdtük a díszítést.
A díszítés a Viva gyöngytollával (Perlen Pen/creme) készült. Ez egy krémes gyöngyház színű anyag csőrös flakkonban, a mellyel tetszőleges pöttyöket, vonalakat húzhatunk(gyöngyszemekhez hasonlókat), hasonlóan a pufi festékhez, vagy az üvegfesték kontúrhoz. Száradás után is megtartja a fényét, változatlan nagyságban. Jó vele dolgozni és az eredmény ha nem kapkodjuk el, igazán szép. Vagyis nem kell felkapni a tollat, mikor gömböcskéket akarunk csinálni, mert akkor lesz egy kis csücske mint a tejszínhabnak és nem lesz szép kerek a teteje. Aztán nem árt ha hagyunk időt az anyagnak, hogy kijöjjön az üvegből, tehát nem lehet olyan gyorsan "írni" vele, mint egy tollal. (főleg azok értékelik ezt, akik nem szeretnek gyöngyöket felvarrni pl.) Mint én.:-)
Mindig csodáltam a türelmét, kézügyességét azoknak, akik gyűrű párnát, blúzokat varrtak ki apró gyöngyökkel. Ezzel most utánozhatóvá váltak egy picit.:-)
Ja...és 30 fokon kézzel mosható a párnánk ezzel a dísszel.

Még a ragasztó száradása közben vékony ecsettel itt-ott kontúroztuk a szirmokat leveleket Marabu textil glitterrel. Ezután jött a göngytoll.






A csapat legfiatalabb tagja (a többi felnőtt volt) a 10 éves Kata szárnyalt a gyöngyözéssel..-))




.....és a többi:








Elkészült mindegyik.

Gratulálok a szép munkákhoz!:-)

Nincsenek megjegyzések: